HERBESTEMMING VOORMALIG R.K. KERKGEBOUW

Het voormalig R.K. kerkgebouw in Standdaarbuiten is gebouwd in 1925. Bij de bevrijding van Standdaarbuiten in 1944 is de toren van de kerk geschoten. Kort na de Tweede Wereldoorlog is er een eenvoudig dak op de zwaar beschadigde toren geplaatst.

Sinds 2015 heeft het kerkgebouw een nieuwe eigenaar. Het is de bedoeling om de torenspits in oude glorie te herstellen. De voorlopige bouwplannen vallen binnen de contouren van het huidige gebouw, zodat het aanzicht weer wordt zoals voor de oorlog. Om ervoor te zorgen dat het gebouw kan blijven bestaan, dient het aangepast te worden, waarna het een nieuwe bestemming kan krijgen. Wat de juiste bestemming voor het gebouw is, wordt nog onderzocht. Meer informatie hierover vind u in de toelichting op de prijsvraag hieronder.
De herontwikkeling van het kerkgebouw en de Suikerentrepot zijn met elkaar verbonden, in die zin dat de financiële middelen die nodig zijn voor de verbouwing van de kerk vrij zullen komen uit de herontwikkeling van de Suikerentrepot.

TOELICHTING PRIJSVRAAG

Op 16 maart 2016 zijn de eerste bouwplannen van het voormalige kerkgebouw gepresenteerd tijdens de presentatie in de kerk. Er is toen een korte uitleg gegeven over de herbestemming van het gebouw.

Tijdens de presentatie is naar voren gekomen dat er een multifunctioneel gebouw met drie verdiepingen in het gebouw wordt geplaatst, dat vrij staat van de bestaande muren. Het gebouw met drie verdiepingen heeft een inhoud van ca. 4660 m3. Tevens komt er een kelder onder de gehele begane grond. De bruto oppervlakte van de kelder is ca. 1100 m2. Helemaal bovenin, onder de kap, is ook een ruimte beschikbaar. In de toren zullen tien verdiepingen worden gerealiseerd, die allemaal met een lift te bereiken zijn. De bruto oppervlakte van het totale gebouw is 1110 m2 en de bruto inhoud van het totale gebouw inclusief de kelder is ca. 23000m3.

De toekomstige functies van de verschillende ruimtes zijn nog niet bekend, hiervoor hebben wij u om advies gevraagd. We zijn op zoek naar één of meerdere bestemming(en) die het gebouw voor de toekomst veilig stellen, zodat het behouden kan blijven in goede staat voor de volgende generaties. De persoon die de herbestemming adviseert die daadwerkelijk gerealiseerd wordt, verdient 500 euro. De uitreiking van deze prijs gaat plaatsvinden tijdens de opening van het gebouw. De prijsvraag is gesloten op 31 juli 2016. Echter zijn wij nog steeds geïnteresseerd in ideeën en adviezen. Dus mocht u nog een advies of ideeën hebben, zijn deze van het harte welkom. Vandaar dat wij de prijsvraag verlengen!

Hier volgt verdere informatie over de schetsontwerpen van het voormalig kerkgebouw. Hieronder kunt u de ontwerpen bekijken.

ADVIES HERBESTEMMING