VEERPONTJE 'DE TIMBERWOLF'

Veerpontje ‘De Timberwolf’ officieel van start

 

Op donderdag 25 mei 2017 is het veerpontje ‘De Timberwolf” symbolisch in gebruik genomen door het hijsen van de Amerikaanse vlag. Vertegenwoordigers van de stichting Vrienden van de Timberwolves waren hierbij aanwezig. De naam van het pontje verwijst naar de 104e Infanteriedivisie the Timberwolves, die in 1944 Standdaarbuiten heeft bevrijd en het pontje vormt zo een eerbetoon aan hen die sneuvelden voor onze vrijheid.

Tijdens de Kunstexpo heeft het pontje alle dagen dienst gedaan. Tevens heeft het schooljeugd naar de overkant van de Mark gebracht. In verband met vakantie zal het pontje de komende tijd niet varen. De nieuwe vaartijden zullen daarna via deze website bekend worden gemaakt.

Vaartijden pontje Kunst en Cultuurroute

 

Vertrek van Standdaarbuiten naar Oudenbosch:

  • 12.30 uur
  • 14.30 uur
  • 17.00 uur

Vertrek van Oudenbosch naar Standdaarbuiten:

  • 13.00 uur
  • 15.00 uur

Geschiedenis

 

Een pont- of brugverbinding tussen Standdaarbuiten en Oudenbosch bestaat al vanaf 1517. In de Tweede Wereldoorlog is de brug onklaar gemaakt door de Duitsers om onze bevrijders de Timberwolves het zo moeilijk mogelijk te maken de Mark over te steken. Na dagen van hevige strijd en zware beschietingen met artillerie werden de Duitsers verslagen. Vervolgens werd binnen zeer korte tijd een bailey brug/ponton brug gelegd om mensen uit Standdaarbuiten, Noordhoek, Klundert, Fijnaart en de rest van de gemeente Moerdijk te evacueren naar het veilige Oudenbosch.

Tot de brug werd hersteld is er gebruik gemaakt van een pontje. De ophaalbrug is na herstel in gebruik geweest tot 1975, tot hij kapot werd gevaren. Vanaf dat moment is er 42 jaar geen verbinding geweest op deze plek.

Door deze voormalige levensader weer te laten stromen zal het nieuwe compacte centrum worden gevoed. De levendigheid uit het verleden wordt weer teruggebracht in Standdaarbuiten. Deze levendigheid in combinatie met de voorzieningen die het compacte centrum in de Suikerentrepot gaat bieden zullen de leefbaarheid in Standdaarbuiten enorm verbeteren.